Lentebloeiers

Lentebloeiers

Ja, deze prachtige lentebloeiers hebben weinig water nodig

Een leuk mandje vol prachtig bloeiende bollen: daar krijg je pas echt een lentegevoel van! Bloemen! Kleur! Licht! Leven! Heerlijk! Zo zou het altijd moeten zijn! In dit geval is de rustieke mand beplant met bloeiende ‘Tête-à-tête’-narcisjes en blauwe druifjes (die ook wel druifhyacintjes worden genoemd). Een vrolijke combinatie die wekenlang zal bloeien en heel licht geurt. De verzorging is uiterst makkelijk: gewoon voorkomen dat de grond waarin de bolletjes staan, helemaal uitdroogt. Dus regelmatig even voelen en een beetje water geven. Dat is alles. Zo’n eenvoudig te verzorgen mandje kun je ook met een gerust hart aan echt iedereen cadeau geven. Zet het mandje op een lichte plek in de kamer: buiten kan het voor deze vroege bloeiertjes nog net iets te koud zijn.

Lieflijk bloeiende soortjes
De ‘Tête-à-tête’-narcisjes behoren tot een dwergnarcissensoort (Narcissus cyclamineus) die vooral in Spanje en Portugal voorkomt. De bolletjes groeien daar op vochtige bergweiden. Ze zijn in die gebieden vrij zeldzaam geworden omdat de vraag naar deze bolletjes enorm was. Inmiddels worden ze niet meer uit de natuur geroofd, maar gekweekt en zijn er veel cultivars uit ontstaan, zoals de zeer gewilde ‘Tête-à-tête’ die al sinds 1949 bestaat. ‘Tête-à-tête’ betekent trouwens ‘kopje-tegen-kopje’ en dat slaat op het feit dat er uit één bloemsteel vaak meer bloemen groeien (twee of zelfs drie stuks). Dit bolgewasje wordt meestal niet veel hoger dan 15 cm, heeft lijnvormig blad en de knikkende gele bloempjes hebben een cupje (trompetje) dat tijdens het uitbloeien wat meer oranje kleurt. De gele bloemdekblaadjes staan als een soort stervormig schoteltje achter het cupje. Bij de wilde soort zijn die blaadjes nog wat verder naar achteren omgeslagen. Deze bolletjes worden alleen vanaf einde winter bloeiend aangeboden. Als je de bolletjes zelf zou willen planten, moet je ze als droge bolletjes in het najaar aanschaffen en planten. Dan bloeien ze vanaf half maart tot half april. De bolletjes in het mandje hebben een speciale behandeling ondergaan, waardoor de kwekers ze eerder in bloei hebben gekregen (ze zijn ‘geforceerd’ zoals dat heet).

De blauwe druifjes of druifhyacintjes (Muscari-soorten) horen thuis in het zuidoosten van Europa, de Kaukasus en Turkije. Er zijn tientallen soorten die heel lastig te onderscheiden zijn. Dat geldt ook voor de vele cultivars (kweekvormen) die daar weer uit zijn ontstaan. De meeste bloeien blauw (licht- tot paarsblauw) of wit. Soms zijn er ook kleurverschillen in de bloemtrosjes zelf. Dat is ook het geval bij de blauwe druifjes in het mandje. Heel mooi. Als je naar die trosjes kijkt, kun je zien dat elk bloempje bestaat uit een soort vaasachtig en bol samengegroeid stel bloemblaadjes (oorspronkelijk zes stuks) met een smalle, anders gekleurde opening (als een soort mondje) waaraan kleine tandjes lijken te zitten. Heel mooi! De bloempjes groeien min of meer spiralend aan de centrale bloemstengel. Bijna alle soorten bloeien in het voorjaar. Naarmate de trosjes uitbloeien lijken ze wat losser te worden. De smalle groene bladeren van de blauwe druifjes groeien net zoals de bloemstengel direct uit de bol. Ook de blauwe druifjes in het mandje zijn zo behandeld dat ze eerder bloeien dan normaal.

De verzorging
Zet het mandje binnen op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Vooral de blauwe druifjes houden daar niet van. Dat zijn geen planten van open bergweiden, maar van vochtige beboste berghellingen. Je hoeft de planten geen voeding te geven. Zorg alleen dat de potgrond in het mandje niet uitdroogt. Voel dus regelmatig met een vinger of de grond nog vochtig is en geef dan een beetje water. Niet te veel, want de bolletjes mogen ook niet lang nat staan. Als de bolletjes zijn uitgebloeid, zijn de blaadjes nog groen. Je kunt ze (als het niet meer vriest) op een beschut plekje (bijv. onder heesters) in de tuin planten (Muscari-bolletjes ca. 6 cm diep, de ‘Tête-à-tête’s iets minder diep: 4 à 5 cm onder het grondoppervlak). Je kunt ze daar laten verwilderen. Als het lukt zullen ze het jaar erop in hun natuurlijke bloeiperiode bloeien (dus niet zo vroeg als nu) en zich langzaam uitbreiden. Je moet het blad niet afknippen, maar rustig laten vergelen zoals ook in de natuur gebeurt. Op die manier kun je er nog jaren plezier van hebben!

TIP
Het mandje is zo leuk dat je dat graag opnieuw zult willen gebruiken. Dat kan zonder problemen. Beplant het bijv. – als de bolletjes eruit zijn – met andere vrolijke voorjaarsbloeiers (in verse potgrond) of maak er iets leuks mee in Paas-stijl. Leef je uit!

In kort bestek
Een rustiek mandje met vrolijke ‘Tête-à-tête’-narcisjes en blauwe druifjes. Leuk om in je kamer te zetten of cadeau te geven. De bolbloempjes zullen wekenlang blijven stralen als je zorgt dat de potgrond waarin ze staan niet helemaal uitdroogt. De narcisjes geven vaak twee of meer bloempjes per steel, de blauwe druifjes vormen lieflijke blauwe trosjes. Ze kunnen heel zacht geuren. Een leuke en mooie voorjaarsverrassing van GroenRijk!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...