Ja, de Salie staat graag op een zonnige plek in de border
Deze salie (Salvia nemorosa ‘Caradonna’) is er een uit een groot aantal cultivars van een vanouds zeer gewilde, rijkbloeiende saliesoort: Salvia nemorosa uit Midden- tot Zuid-Europa en Zuidwest-Azië. Bijna iedereen kent de eenjarige vuursalie (Salvia splendens) met zijn knalrode bloeiaren, maar zo zijn er nog ruim 900 andere eenjarige, tweejarige en meerjarige soorten waarvan weer honderden kweekvormen bestaan. Sommige tropisch (o.a. uit Midden- en Zuid-Amerika), andere perfect voor ons klimaat. Salvia nemorosa ‘Caradonna’ is zo’n meerjarige, vaste plant die in het najaar bovengronds afsterft, maar de wortels leven door de winter heen en vanuit de wortels verschijnen ieder voorjaar weer nieuwe scheuten die geweldig zullen bloeien. Het is een uiterst dankbare, ideale borderplant. Hij vraagt weinig onderhoud, gaat rustig zijn gang, woekert niet, vlinders en andere insecten zijn er dol op en van slecht weer trekt hij zich weinig aan.
Over Salvia nemorosa
Salvia nemorosa heette eerder ook Salvia × superba. Die naam zie je nog wel eens. De ‘×’ geeft aan dat men toen dacht dat het een kruisingssoort was – mogelijk geldt dat voor enkele cultivars – maar de soort komt wel degelijk zuiver in de natuur voor. Ze vormt een korte, stevige wortelstok, heeft geen bladrozetten, maar kortgesteelde ovale, iets grijsgroene bladeren aan de stengels en kleine violette bloemen in dichte (later in het seizoen wat lossere) aren daar bovenuit. Van die echte soort is ook ‘Caradonna’ afgeleid. ‘Caradonna’ wordt ca. 65 cm hoog (bloeiend) en ongeveer 40 cm breed, bloeit met volbezette, donker-blauwviolette aren (juni-augustus), maar heeft een extra dat veel andere cultivars missen: prachtige, donkerpaarse stengels die het dofgroene blad dragen. Heel mooi! Het is een stevige, opgaande groeier die in de herfst bovengronds afsterft.
Andere Nemorosa-cultivars
Heel bekend en al tientallen jaren zeer gewild is ‘Ostfriesland’ uit 1955 (kwekerij Pagels, Duitsland). Die blijft lager (45 cm) dan ‘Caradonna’, maar wordt breder (65 cm), bloeit violetblauw (juni-september) en heeft tamelijk lichtgroen blad. Salvia nemorosa ‘Amethyst’ wordt 60-80 cm hoog en bloeit violetroze. Het ras ‘Mainacht’ werd in 1956 geïntroduceerd (Foerster), wordt 60 cm hoog en bloeit blauwviolet vanaf mei tot augustus. ‘Viola Klose’ wordt 40 cm hoog en bloeit nog vroeger. ‘Blauhügel’ (50 cm) bloeit zuiver blauw. En zo zijn er meer.
Andere saliesoorten
Het meest bekend is salie als keukenkruid (Salvia officinalis). Deze soort is halfwintergroen en bloeit in juni-juli (paarsviolet). Als sierplant zijn heel bekend de paarsbladige vormen ‘Purpurascens’ en ‘Tricolor’ die grijsgroen-geel-paarsood blad heeft. Als sierplant zijn ook tal van een- en tweejarige, zomerbloeiende soorten zeer gewild: Salvia argentea heeft witwollig blad en witte bloemen, S. farinacea paarsviolette bloemen en blauwachtige stengels. Scharlei (muskaatsalie) is een soort uit Zuid-Europa (S. sclarea) die violet tot lichtrood bloeit. De van mei tot oktober bloeiende vuursalie (S. splendens) noemden we hierboven al. Zo zijn er honderden. GroenRijk heeft ook wat deze soorten en hun cultivars betreft een rijk aanbod.
‘Caradonna’ vraagt weinig zorg
Plant ‘Caradonna’ in goed doorlatende, voedzame, normale tuingrond op een zonnige tot heel licht beschaduwde plek. Zorg dat de grond nooit helemaal uitdroogt. Als je de stengels direct na de bloei licht terug knipt gaat de plant nog eens bloeien. Laat de laat in het jaar afstervende stengels gerust zitten. Die zorgen voor winterbescherming van de wortels eronder. Ruim pas in het voorjaar de afgestorven stengels op voor de nieuwe stengels verschijnen en geef de planten dan ook een goede voorraadbemesting met organische mest. Dan kunnen ze tijden vooruit zonder dat je er veel omkijken naar hebt. Hoef je alleen maar van je planten te genieten en te sproeien als het lang droog blijft.
TIP
Salvia nemorosa ‘Caradonna’ laat zich prachtig combineren met o.a. duizendblad (Achillea), Zeeuws knoopje (Astrantia), rode zonnehoed (Echinacea), klokjesbloemen (Campanula), diverse soorten ooievaarsbek (Geranium), beemdkroon (Knautia), kattenkruid (Nepeta) en halfheesters zoals lavendel (Lavandula) en Hebe. Een schitterende variatie aan bloem- en plantvormen waar je zo een border mee kunt vullen! GroenRijk heeft ze allemaal!
In kort bestek
Salvia nemorosa ‘Caradonna’ is een prachtige meerjarige salie, die rijk bloeit (juni-augustus) met donker-blauwviolette aren (ca. 65 cm hoog) aan opvallend mooie, paarse stengels.; De plant combineert uitstekend met tal van andere borderplanten, trekt vlinders aan en vraagt weinig zorg. Voor zon tot lichte schaduw en normale tuingrond. Ook een goede snijbloem.
Kijk ook eens naar de volgende berichten:
Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.
Licht in de duisternis
In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...
Lees meer...Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!
Winterwonder
Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...
Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!
Speelse combinatie
De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...
Lees meer...