Ja, de Garvinea staat graag in de tuin, maar je kunt de plant ook in een sierpot op het terras zetten
Wat is een Garvinea®? Een nieuwe plantensoort? Ja en nee! De Garvinea® is een doorontwikkeling door topkwekers van een Gerbera-soort: Gerbera jamesonii. Die kent iedereen als snij- en vaasbloem, maar de Garvinea® is iets totaal anders. Hij ziet eruit als de bekende eenjarig gekweekte Gerbera, maar Garvinea®’s zijn winterharde vaste planten. De nieuwe eigenschappen zijn zo fantastisch anders, dat je bijna zou kunnen spreken van een nieuwe soort. Vandaar die nieuwe naam: Garvinea®! En wat meer is: deze planten bloeien onafgebroken, van voorjaar tot herfst – drie seizoenen lang kleur!
Een nieuwe tuinplant!
Garvinea®’s zijn sterke tuinplanten die niet te strenge vorst uitstekend verdragen en het goed doen in zowel de volle grond als potten en bakken. Ideaal dus voor tuin, terras en balkon. Ze bloeien geweldig – door het jaar heen produceren de planten minstens 100 bloemen! Die verschijnen aan sterke, harige stelen ruim boven de grote, groene bladerpol. ’s Winters trekt de plant zich in z’n wortels en terug, maar loopt het volgende voorjaar weer vrolijk uit. Alleen bij strenge vorst is wat winterbescherming nodig. Deze nieuwe eigenschappen konden er worden ingekruist doordat er in de bergen van Zuid-Afrika wilde planten van deze soort werden gevonden die al vorst verdroegen – ook daar kan het hoog in de bergen namelijk flink vriezen!
Inmiddels is er al veel variatie ontwikkeld
De kwekers hebben bepaald niet stilgezeten. De laatste paar jaar zijn er een kleine twintig verschillende rassen uit hun handen gekomen – niet alleen in diverse bloemkleuren: er zijn zelfs al Garvinea®’s met aparte bloemvormen ontwikkeld! Ook verschilt de kleurcombinatie in de bloemen: er zijn inmiddels Gerbera Garvinea®’s met groene en met zwarte harten. Ook zijn ze er met enkele, dubbele, en spider-vormige bloemen. De laatste (de ‘spin’vormen) doen met hun smalle bloemblaadjes nog het meest aan chrysanten denken. Zo’n spinvorm hebben bijv. de wijnrode bloemen van Gerbera Garvinea® ‘Fleurie’ – de verschillende Garvinea®-rassen hebben namelijk ook weer eigen cultivarnamen gekregen. Zo zijn er de witte ‘Sylvana’, ‘Tinkerbell’ en ‘Catherine’ (alledrie met groen hart), de roze ‘Sweet Sixteen’, de oranje ‘Orangine’ en ‘Jilly’, de gele ‘Isabel’ (met zwart hart), de paarse ‘Sweet Dreams’ (ook met zwart hart), de lichtrode ‘Sophie) en de perzikkleurige ‘Madeleine’ (beide met groen hart) enz. Zo zijn er meer. De donkerroze ‘Piroska’ heeft een wat vreemde naam gekregen, omdat dat Hongaarse woord ‘Roodkapje’ betekent. Deze nieuwe planten zijn sinds 2009 diverse malen onderscheiden met belangrijke prijzen en awards in de plantenwereld.
De verzorging is makkelijk
Garvinea®’s stellen weinig eisen aan de grond waarin ze groeien – standaard potgrond en normale tuingrond zijn prima, zolang de grond maar goed doorlatend is. Garvinea®’s kunnen minder goed tegen langdurig natte grond – vooral ’s winters kunnen ze het daar moeilijk mee hebben. Maar je moet ook zorgen dat de grond niet helemaal uitdroogt. Zeker bij Garvinea®’s die in potten of bakken groeien, is regelmatig water geven belangrijk. In de tuin kun je eventueel een mulchlaagje rond de planten aanbrengen. Dat helpt bij sterk uitdrogende gronden om vocht vast te houden. Je kunt goed zien of Garvinea®’s water nodig hebben: als de bladeren wat slap gaan hangen, vragen ze om water. Geef je dat, dan zie het blad al snel weer overeind komen. Geef tijdens de hele bloeiperiode regelmatig wat plantenvoeding in het gietwater (zeker bij planten in potten of bakken). Om de doorbloei te bevorderen kun je uitgebloeide bloemen verwijderen door de stelen ervan onderaan af te breken. De bloemen zijn trouwens ook als snijbloem op de vaas te gebruiken, dus met Garvinea®’s breng je ook een nieuw element in je ‘pluktuin’. De bloemen staan heel lang op de vaas. De planten doen het zowel goed in de volle zon als in lichte schaduw. Houd er rekening mee dat ze ca. 40 cm hoog en 50 cm breed zullen worden. Zorg bij winterse temperaturen onder de minus 5 °C voor winterbescherming.
TIP
Garvinea®’s hebben bijna geen last van ziekten en aantastingen. Ze worden daardoor heel duurzaam – met weinig energiegebruik vrijwel zonder pesticiden – gekweekt en ook in je tuin zul je merken dat deze planten weinig zorg vragen.
In kort bestek
Garvinea®’s waren bij hun introductie een sensatie: de eerste winterharde, van voorjaar tot herfst doorbloeiende Gerbera’s voor tuin, terras en balkon. Echte vaste planten waarvan nu al tientallen rassen bestaan met rode, roze, witte, oranje, paarse en andere kleuren. Rijk bloeiend en ook leuk als snijbloem. Dankbare, makkelijk te verzorgen planten. Een van de beste innovaties van de laatste jaren. Nu bij GroenRijk!
Kijk ook eens naar de volgende berichten:
Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.
Licht in de duisternis
In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...
Lees meer...Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!
Winterwonder
Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...
Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!
Speelse combinatie
De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...
Lees meer...